Sluta gnäll, du är inte uthängd

Sara Schmenus har skrivit spot on om det här med uthängning på nätet. Vad ÄR det egentligen? Vart går gränsen?

Jag är då och då med om att någon jag debatterat med på till exempel Twitter, i något kommentarsfält på blogg eller Instagram plötsligt hävdar att jag hängt ut henom. Att ta en skärmdump på något någon redan publicerat publikt anses alltså av vissa att vara att hänga ut.

Eh. Nej. Tänk om alla skulle börja ta ansvar för vad de publicerar på nätet. På riktigt-ansvar alltså, som jag tycker innebär att fullt ut stå för vad man skrivit eller sagt, om man inte ändrar sig och är ärlig med det. Som också innebär att man får ta att ens ord (schysst citerade alltså, inte klippta och klistrade med) sprids. Allt vi publicerar online lämnar digitala fotspår i typ all evighet.

En del tycker dock att det är att hänga ut om någon med många följare återpubliceringat något någon med färre följare skrivit. Men det känns ju ganska… Världsfrånvänt. Varför skulle Mimmi med 23 följare få någon slags frisedel att bete sig som en arrogant rövhatt, bara hon gör det mot någon med flera tusen? Jag gör ingen skillnad på folk och folk. Inte heller i det här läget. För hur och var ska annars gränsen dras? När får någon med många följare lägga ut en skärmdump på något någon annan skrivit? När hen har över 100 följare/läsare? 500? 1000?

Kan vi inte bara enas om att det vi skriver för hela internetzz att beskåda ska vi också betrakta som allmängods att citera och hänvisa till?

Vad ska vi annars ha den här så kallade yttrandefriheten till?

Så; sluta gnäll om att du är uthängd bara för att det visst blev lite jobbigt att få sina åsikter eller påståenden granskade/emotsagda. Så länge folk håller en schysst och saklig ton… Då är det bara att slänga kränktkoftan eller helt enkelt sluta tycka och tänka högt på nätet. Sen måste man ju inte svara på allt, men man får räkna med att inte ha någon slags copyright på sina uttalanden.

3 tankar om “Sluta gnäll, du är inte uthängd

  1. Jag håller i teorin med dig. Problemet är att när en med stort nätverk ”hänger ut” en annan med litet kommer dess följare mest troligt att hålla med personen de följer. Den som blir ”uthängd” har kanske inget forum att nå ut och berätta sin sida av saken. Det blir orättvist. Ungefär som när Alexander Gerndt om och om igen berättar i olika medier att han lämnat förra årets händelser bakom sig, gått vidare och fokuserar nu på fotbollen. Medan den misshandlade exfrun inte fått uttala sig alls.

    Nina Ruthström – skjuter från spinnsidan
    http://ninaruthstrom.se

    • Visst finns det enskilda fall. Men som jag ser det är ändå nätet såpass demokratiskt idag att vemsomhelst, även okänd person kan säga sin version och sedan få den länkad och uppmärksammad, mycket. Det finns otaliga exempel på folk som hade en pytteblogg innan men som genom ett bra inlägg plötsligt har tusentals läsare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s