12 skäl till varför nya tidningen ”Shape up” ger dig ångest

Tidningsförlaget Frida släpper strax en ny hälsotidning. Den heter Shape up och första omslaget ser ut såhär:

20131218-094826.jpg

Jag läser rubrikerna om och om igen. Försöker tänka att man inte så att säga ska döma boken efter omslaget… Men det gör bara ont i mig. Allt det jag kämpar för pissar de som gör tidningen Shape up på. Jag vet att det är hårda ord, men läs rubrikerna en gång till. Läs sedan detta:

* Var 3:e ung kvinna mår dåligt psykiskt på något sätt.

* En färsk studie visar att både kvinnor och män betraktar kvinnor som ”bitar”, medan mäns kroppar i mycket större utsträckning betraktas som en helhet.

* 11% av alla gravida tros ha en ätstörning..

* Nästan 50% av alla kvinnor sägs lida av ett eller flera stressymptom.

* Anorexi tros vara 10 gånger vanligare hos kvinnor än män. Ungefär var 10:e kvinna tros lida av någon ätstörning, men mörkertalet är troligtvis stort.

* 9 av 10 kvinnor mår säger sig må dåligt av reklam och att idealen som förmedlas där får dem att vilja ändra något med sin kropp.

* Var 5:e sjuårig flicka vill gå ner i vikt för att ”bli mer nöjd med mig själv”.

* 90% av alla kvinnor i en stor undersökning sa att deras egna kroppar får dem att känna sig nere. Samma undersökning visade att nästan 3 av 4 tänker på sin kropp och figur varje dag, 86% har bantat någon gång och 10% bantar ständigt.

* Var 8:onde tjej mellan 14-18 bantar med metoder som att äta bantningspiller eller stoppa fingrarna i halsen.

* Nästan all sexitisk och objektifierande reklam som pumpas ut är direkt riktad mot kvinnor.

* Olika studier har visat att kvinnor som fokuserar mycket på sina kroppsliga ”defekter” har såväl sämre lön som sex.

* Allt fler kvinnor söker hjälp för ortorexi (tränings och hälso-mani) och experter tror all medial hälsohets är orsaken.

Så…

Exakt hur vill magasinet Shape up göra någonting kring synen på kvinnors kroppar och ideal bättre genom rubriker som ”Platt mage”, ”Stark, smal och snygg (på fyra veckor)” och ”Maten som bränner fett” … ? På vilket sätt känns en ”hälsotidning” snart 2014 som signalerar att den i stort sett enbart handlar om en sak – vikten av att gå ner i vikt för att vara lycklig, något annat än rent farlig för främst yngre kvinnor? På vilket sätt är ännu mer smalhets något annat än en ännu större bromskloss för jämställdheten? Behöver vi mer? Behöver siffrorna jag just radade upp bli ännu högre? Ska tidningen Shape up rentav börja donera en slant per nummer till den redan högbelastade ätstörningsvården?

Jag tycker de jag träffat på Frida Förlag har varit väldigt trevliga och till synes sympatiska. Många av dem kallar sig även för feminister. Därför är den här tidningen och dess första nummers fokus ett enda stort och jo; smärtsamt frågetecken.

Är kåtheten efter att sälja maxat med lösnummer på folks ångest och jakt efter den perfekta kroppen (till typ vilket pris) så stor att man skiter i konsekvenserna? Varför har man inte annars enbart rubriker som ”Så hittar du din kroppsliga självkänsla”, ”Träningen som gör dig piggast” och ”Godaste hälsomaten! (vi har recepten) … ? Varför sänker man sig ens till nivån där rent aktivt värvande av fler ätstörda är helt uppenbar? Hur kan man ens försöka blunda för ren och hjärtskärande fakta?

Jag har tidigare försökt resonera med Frida Förlag angående hur de spär på sjuka kroppsideal (bland annat till barn som läser tidningen Frida) men de svar jag fått har mest gått ut på att ”Cissi Wallin ska då alltid hitta något att gnälla på” så jag frågar efter dina tankar istället.

Hur tänker du kring det här?

Källor:

http://www.atstorning.se/har-jag-en-atstorning-2/fragor-svar-2/atstorningar-i-siffror/

http://www.tjejjouren.se/tjejguiden/feminism/siffror-och-statistik-7163

http://www.aftonbladet.se/wendela/article32057.ab

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article17899906.ab

http://www.popularhistoria.se/artiklar/kvinnokroppens-ideal-%E2%80%93-smart-eller-mullig/

http://www.aftonbladet.se/wendela/article13465548.ab

http://sverigeskvinnolobby.se/blog/kvinnors-kroppar-som-en-handelsvara

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5610567

29 tankar om “12 skäl till varför nya tidningen ”Shape up” ger dig ångest

 1. Sluta följa andra kvinnors skönhetsideal, så kanske ni mår bättre. Genomsnittsmannen har breda toleranser och tycker mest att bantningshets är fånigt, så att skylla på ‘patriatet’ är bullshit. (Vilket du Cissi inte gör här, men många andra)

 2. För 100 år sen så skönhetstävlade unga kvinnor mot de snyggaste tjejerna i byn. Konkurrensen var inte så hård. Idag skönhetstävlar unga kvinnor mot de snyggaste i världen, som dessutom har hjälp av proffs och fuskmetoder. Så varför inte bara kapitulera och hoppa av en tävling som ingen kan vinna?

  • För att vi blir matade med det så mycket att även om vi logiskt sett VET att vi inte kan vinna kriget så kommer vi känslomässigt att tro att vi ska göra det iaf. Finns rätt mycket dokumentärer om hur psyket uppfattar detta iom den enorma matning vi får av detta.
   Det är alldeles för lätt att bara säga att vi ska hoppa av. Visst, men de som inte är så starka så de kan det då? Vilket uppenbarligen majoriteten inte kan då, eftersom detta fortsätter att frodas och fler och fler bara mår sämre och sämre, kan du förklara det?

   • Stress och psykisk ohälsa verkar öka över hela världen, en av de största folksjukdomarna idag. Jag tror det kan bero på att vi inte är biologiskt programmerade för att hantera den psykosociala värld vi lever i nu. Det blir för stor diskrepans mellan de reaktioner som finns inbyggda i oss och de som egentligen skulle behövas för att möta den nya miljön.

    Vårt psyke ”vet” helt enkelt inte hur det ska hantera t.ex. att skönhetsidealen är omöjliga att uppnå, så folk fortsätter sträva dit, trots att det är meningslöst.

    För att besegra de här reaktionerna bör man komma till insikt om varför ”alla” vill vara snyggast och ta ställning till om man verkligen vill vara med i tävlingen eller inte. Vilka konsekvenser får det om du hoppar av?

    – Minskar chansen att den där drömprinsen blir din? Ja, men so what, du hade förmodligen ingen chans på honom ändå.
    – Kommer du att bli ifrågasatt och få gliringar av andra kvinnor samt en del män? Ja, förmodligen, men samtidigt sållar du agnarna från vetet och får veta vilka som är dina riktiga vänner.
    – Kommer din pojkvän/man att dumpa dig för att du inte längre är lika snygg som när ni blev ihop? Sannolikt inte, om du inte sunkar ner dig till baglady-nivå. Toleransen är stor för skavanker som kommer med åldern, särskilt om han lärt sig uppskatta dina andra kvaliteter.
    – Kommer du att må bättre när du kommer ut på andra sidan av omställningsprocessen? Ja, sannolikt.

    Hälsningar från en glad amatörpsykolog

 3. Fattar att vi bombarderas med reklam och olika typer av ideal hela tiden. Vissa kan vi välja att inte se (byta kanal på TV). Andra kan vi välja att inte höra (Byta kanal på radion). Andra saker kan vi välja att inte vara en del av och sponsra ( köp inte skiten).
  En sån där tidning kan man enkelt välja att inte köpa. Alltså bekymrar den inte MIG nämnvärt. Den riktar sig dessutom till Vuxna personer (en kvalificerad gissning), och vi har ju tack och lov pressfrihet i Svea.

  Vad som är mer bekymmersamt, anser jag, är sånt vi inte kan välja bort. Eller sådana tidningar/ medier som riktar sig till kidsen. Det vi bombarderas av i tidningar som vi faktiskt väljer att köpa- ex morgon- dags- och kvällstidningar. All reklam på Tbana, bussar bilar osv.
  Den reklam och ideal som smyger sig på. Shape smyger inte tycker jag. Den skriker ju nästan ut att vill du bli del av statistiken- kom och köp. Det gör det inte berättigande, men mer ”acceptabelt”.

  Det som verkligen gör ont i statistiken ovan är de siffrorna med kidsen. Och de gravida… Det är fan inte bra. Bra att du tar upp det och laddar vapnet med siffror.

  • Såklart att den inte berör DIG, som är man? Verkar du vara tidningens målgrupp? Herregud. Och att säga att en kan välja att inte köpa den är bara begängt, ett omslag ser jag direkt jag går in i en affär, eller åtminstone då jag ska köpa en tidning.

   • Annan Amanda… Jag är absolut inte målgruppen för Shape ( ännu en gissning), men kroppsfixering och ideal påverkar män också (om än inte lika mycket kan tyckas.)
    Du kanske har missat att det finns massor av shapeaktiga tidningar om hur en män skall se ut också… Men du är inte deras målgrupp och bryr dig naturligtvis inte om den.
    Jag skrev faktiskt ”en sån där tidning” och syftade naturligtvis på de tidningar som riktar sig till män då också.
    Så för att vara lite konstruktiv, eftersom du verkade pli så himla upprörd/ provocerad av min kommentar- kan det vara en idé att ställa ”hälsotidningarna” i ett litet ställ som man gör med porren på bilmackarna? 😉
    Och jo- tidningar kan man välja att inte köpa/ titta på. Jag gör det hela tiden.
    Ett till konstruktivt förslag- titta ned bland bamsetidningarna i stället. Det går alldeles utmärkt. Jag gör det hela tiden. Välj bort skit! det är hälsosammare!

  • Fast, tror du att en vanlig frida läsare, alltså någon som går i högstadiet, är mogen nog för att veta om hon bör läsa shape up eller inte? Jag menar, normen för kvinnor är ju att vara smal och snygg så varför inte köpa tidningen – tror snarare dom tänker så, än – nu bojkottar vi normen, och sånt här patriarkal skit! Om tidningen var för vuxna tycker jag det skulle ha varit en annan femma, men nu handlar det om fridas målgrupp och jag minns själv när jag fått min veckopeng och köpte frida och längtade att läsa alla så – får -du -honom tipsen som berättade för mig hur tjejer skulle vara riktiga kvinnor, nu är jag 18 och fattar bättre. Det jag menar är att jag tkr inte att denna tidning är nåt man kan ”välja bort”.
   Jag vill inte verka ohyffsad heller, men tycker det blir fel när du förminskar detta och är man för tidningen riktar inte sig till din målgrupp och män har inte alls lika mycket krav på sig att vara behaglig och se bra ut och svaga såsom tjejer ska vara. Menar inget illa, utan säger detta mer som tips bara, för jag tycker, som tjej, att det är enormt jobbigt och irriterande när en man ska komma och förklara för mig vilka kvinnosynsproblem som gör mest ont och som påverkar mest – när de inte ens är kvinnor själv. FRIDA är en fysisk sak som man fysiskt sätt kan ta bort, men när alla andra tjejer i min klass förr läste den så ville såklart jag också det, och efter allt jag läste där så sjönk mitt självförtroende bara lägre och lägre, och man är för ung för att fatta.

   För att inte tala om att ju fler som läser liknande tidningar får såna här åsikter, och man kan ju inte undvika att höra folks åsikter

   • Och, det är en annan amanda som skriver nu ville jag bara tillägga, du skriver med två amandor haha! Hoppas den andra väljer att heta ”annan amanda” hela tidne så att du håller koll på vem du svarar:)

  • 😀 Sonja- förklara gärna för en dum en vad du menar. Jag menar… Jag är ju lite korkad ibland, men inte var det av den kalibern heller. 🙂

 4. Jag kan självklart förstå att man kan bli påverkad av median, men jag tror att det ligger tyngre saker i det hela om man har så svårt att titta åt ett annat håll. Jag ser aldrig på Tv (bortsett från Uppdrag granskning och Debatt), läser inga tidskrifter och har ingen koll på Hollywood-filmer som vräks ut på biograferna. Däremot vet jag att media är allmänt känd för att objektifiera kvinnor och det kan jag tycka ger negativa effekter i vissa sammanhang, men om man tycker att hälsohetsen är så jobbig (jag tycker själv att den verkar vara patetisk) så är det bara att man struntar i det. Du behöver inte följa strömmen som alla andra gör, det går att gå sin egen väg om man vill.

  Visst, jag är en vit heterosexuell man som inte påverkas av marknadsföringen. Men jag vågar ändå stå upp och säga att man kan, oavsett kön eller sexuell läggning, ignorera all media idag. Och om man går på tunnelbanan och ser en reklam för ett gym med överdriven slogan kan man bara säga till sig själv ”Det där bryr jag mig inte om” och tittar ut genom fönstret.

  Ni kanske tycker att jag drar alla över en kam nu, men ärligt talat. Vi vet alla att dagens media är missvisande och dålig. Varför ens ta del av den i så fall?

  • Klart det är lätt att skita it när 85 procent om inte mer av all ideal-hets inte ens riktas till vita heterosexuella män. Såklart man påverkas om man är homosexuell och endast, hela uppväxten, får se heterosexuella par i filmbranschen, media, reklam. Såklart en påverkas om man sen ung, som det var för mig, alltid fått höra om ”fina flickor” och hur vi ska bete oss, ända från barn-åldern, alla barn-tidningar som riktar sig mot prepubertala tjejer handlar näst intill alltid om hur vi ser ut och då är det svårt att välja. Om man sen växer upp, med den bakgrunden, så har man redan pga det olika tänk och är mer lättpåverkad än nån som inte upplever sånt dagligen, det är ren psykologi. Du som vit heterosexuell man BÖR inte försöka förstå hur det känns att vara kvinna med all historisk bakgrund, allt förtryck, all media, uppfostran,patriarkatet osv liksom du inte bör försöka förstå hur det känns för en att var homosexuell i en värld där homosexuella stenas, blir mobbade, uteslutna, nedvärderade, behöver speciella event osv för att få uttrycka sin kärlek (pride) utan att känna sig utanför. Istället för att försöka förstå borde du fråga, och sen spekulera och reflektera.

 5. Emil, det Amanda menar är, förmodligen, att kvinnor har tolkningsföreträde i den här frågan. Män får inte ha några åsikter här. Däremot får de finna sig att åta sig skulden för det hela. För det är alltid så i feministiska analyser: kvinnor är offer, män är förövare. Det är samhällets fel att kvinnor (och flickor) bantar och samhället styrs av männen. Således är kvinnors bantning männens fel. Det slår aldrig fel…

  • Jan- Tror du menar Sonja. Trodde det också först. Men jag kan inte tänka mig att det är så hon menar… Skulle väl bara vara jättekonstigt. Jag har ju tidigare uppfattat hennes åsikter/ inlägg som ganska logiska och vettiga. Ja… till och från då… men det är så det skall vara, tycker jag…. Därför VILL jag verkligen veta vad hon menar. Också därför jag tyckte hennes kommentar var lite komisk…

  • Nja. Jag är feminist och jag skyller inte på patriarkatet (eller ja om du skulle roa dig med att gå igenom hela min bloggs historik, vilket inte verkar troligt, kanske jag skrivit det tidigare i min ynka bloggkarriär men numer aktar jag mig noga för detta). Män får visst komma till tals, men det är ganska irriterande när män kommer med en förklaringsmodell, likt den Bashflak ovan gör, när det finns mängder med siffror som ändå stirrar oss i ansiktet.

   • Det är en sak att få komma till tals och en annan att få komma med blajiga ”varför gör ni inte bara så här, ignorera vettja” råd. Nu talar jag bara för mig själv här men jag vill inte ignorera allt skevt som jag utsätts för, vill inte sticka ner huvudet i sanden, jag vill kämpa för att få till något bättre!

    Att se till så att man själv överlever hetsen genom att kolla på typ Bamsetidningar på tidningshyllan istället är ju såklart bra men jag är övertygad om att vi kan få till något ännu bättre, ett där man inte behöver sätta på sig skygglapparna så fort man lämnar huset för att inte påverkas av utseendehetsen.

 6. Ping: hur ska vi värja oss mot ideal när det sprutas ur alla kanaler – hela tiden? | Sara Schmenus

 7. När jag ser det där omslaget blir jag glad (för min egen skull) att det inte var aktuellt när jag var ung och anorektisk. Jag hade köpt den på en gång om jag så skulle fått råna någon för att få ihop pengarna.
  Jag blir så matt, så trött av att något sådan ska få kallas hälsotidning…
  Sedan blir jag oerhört ledsen när jag tänker på alla dem som idag är i den situation jag själv varit i. Dem som skulle kunna råna för att få ett ex av denna eländiga självmordblaska!
  Ja, för det är vad den faktiskt kan bli. Det är inte helt ovanligt att anorexin tar liv och sån skit främjar anorektiska beteenden.
  Bara texten ”Stark, smal och snygg på fyra veckor” skulle kunna utlösa något när de fyra veckorna gått och resultatet lyser med sin frånvaro.

  Kan inte någon banka lite vett i Fridafolket? Alltså inte fysiskt förstås…

  Återigen, jag blir så matt!

  • Det var flera år sedan och jag var nyfiken på hur min adhd skulle må om jag skippade kolhydrater nästan helt. Jag blev sjuk av det och lärde mig en läxa. Får människor inte gå på nitar och tänka om i din värld?

 8. Så tragiskt! Som mamma till en, ännu ung (5 år), dotter, ser jag med fasa alla dessa löpsedlar. Jag kommer göra allt som står i min makt att skydda henne, och min son på snart 8 för den delen, från att skapa sig osunda bilder av hur en människokropp skall se ut. Det är SÅ många unga idag som inte har kunskapen om hälsa och tror att det tidningarna skriver är rätt till 100%. Allt passar inte alla och framför allt med en växande kropp är inte dieter eller liknande ett alternativ. Jättebra att ortorexin tas upp – det behövs, men allt går för långt! Jag som förälder vill ge mina barn en sund bild av deras egna kroppar, att de är starka och att träning och mat är härligt, gott och det vi mår bra av!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s