Vad driver en näthatare?

Det har surrats otroligt mycket om näthat på senare år. Vilket är BRA. Men enligt mig pratar vi för lite OM de här så kallade näthatarna? Vad som egentligen får en människa till att sätta sig ner och skriva en kommentar som till exempel den här:

20131217-214500.jpg

(la lite filter på för att ”förmysiga” det lite) …

Jo, det känns faktiskt att läsa det här. Och det är något man helst inte ska erkänna i den här samtiden – att man PÅVERKAS. Att man inte är någon jävla sten. Att även ett anonymt typ eh trolls åsikter på nätet kan kännas någonstans i kroppen. Och när man säger det kommer alltid ”men varför bryyr du dig?” …

Men om man bortser från mänsklig känslighet så pratar vi alltför lite om de här faktiska personerna. Vad vill egentligen Lilly med sin kommentar? Vad driver henne? Jag vill inte avfärda såna här personer till bara ”bittra idioter”. För handen på hjärtat; en känner/vet väl ganska många som är såväl bittra som lite lätt dumma i huvudet som ändå inte skulle sätta sig ner och spy ut sån här skit?

Jag svarade henne och en annan hater såhär:

20131217-215536.jpg

(la lite kallt och ”hårt” filter för att framstå som eh ”seriös”).

Dina tankar? Vad ÄR det här för personer som beter sig såhär och förpestar halva nätet med sin kavalkad av verbala bitterspyor? Vad kan man göra för att ”rädda dem”?

9 tankar om “Vad driver en näthatare?

 1. Jag kan verkligen inte förstå vad näthatarna strävar efter. Jag själv läser en hel del bloggar och har gjort under många år. Olika typer av bloggar; livsstil, matlagning, mode, skönhet och även bloggar med tyngre ämnen som sjukdomar och feminism. Men för mig går det i perioder, jag följer de personer som jag kan relatera till just då och det varierar. Faller det mig inte i smaken, så per automatik slutar jag klicka mig dit ett tag. Jag skulle aldrig orka lägga sån energi som det krävs att hata, på en person som jag inte känner. För man förstår väl att en person är mer komplex än väl valda sidor som visas i en blogg?

  • Sen så har jag aldrig förstått varför en del alltid måste berätta vad dom tycker om allt. Självklart tycker jag att man ska vara ärlig om man blir tillfrågad, men om någon är glad/nöjd varför förstöra det med en värdelös kommentar som inte förändrar någonting.

   Jag läser det du skriver, för jag tycker det är intressant och det tilltalar mig.

 2. Fick upp många olika spår i huvudet nu och får svårt att följa upp alla, men rent visuellt dök de sju dödssynderna upp som något typ av tema (inte i religiös bemärkelse nu då men men). Jag tror att det finns många olika typer av personer som sitter hemma och fäller dessa kommentarer – allt från i absolut ensamhet till i någon typ av osäker grupp. Jag får lust att skrika när jag hör att man ska svälja alla typer av kommentarer för jag tror och känner att det borde vara mer möjligt att lösa ett problem genom att faktiskt svara – vara människa och hoppas att personen som skrev inte gör det ännu en gång. Varför jag föll in på de sju dödssynderna var lite också av anledningen till att de flesta inte vill (tror jag?) identifiera sig med t ex avund och därför har full möjlighet till att gömma sig bakom sin skärm och ge uttryck för vad det nu kan vara utan att själv bli stämplad med dessa egenskaper.
  Jag blir också upprörd över att de inte angriper något specifikt du sagt utan reflekterar över dina diagnoser på ett väldigt ovetenskapligt och taskigt sätt – och att de verkar lida av okunskap ang diagnoser som att det är någonting man ÄR och inte något man har symptom AV. Nu blev det extremt luddigt som vanligt, men man kanske kan förstå ungefär tankegången på något vis.

  Tror också att det finns en hel del arbetslösa, sysslolösa och förtvivlade själar runt om i landet som kanske inte kommer i kontakt med sina glada och vänliga intuitioner.

 3. Jag tror faktiskt att de som lämnar liknande kommentarer är bittra och känslomässigt ensamma människor. Det finns ingen som är i balans med sig själv och som trivs med livet som skulle skriva så. Konkret kritik t ex jag tycker du har fel eller varför gör du si eller så, visst, men rena karaktärsmord med personligtwist görs av någon som inte mår bra, av en eller annan anledning.
  Jag har som regel att aldrig skriva något som jag inte skulle säga om jag hade personen framför mig. Funkar bra 🙂

 4. Jag har aldrig trott på skampålestraff, men i dessa fall undrar om det inte skulle hjälpa dem lite för att få nätet lite mer respektabelt. Hänga ut dom, menar jag då.
  De är ju inte riktigt riktiga i huvet. Funderade också på vad som hände i huvudet på dom när det sist togs upp till debatt, riket runt och i alla medier. Skamkänslor hoppas i drivor jag.
  Denna anonymitet får folk lite smått galna, verkar det som.
  Nu var ju inte kommentaren ovan av det värsta slaget ändå, men fattar det Känns ordentligt. Jag hoppas du inte får mycket sånt skit i alla fall. Det är ingen värd.

 5. Jag tycker om att du skriver att du inte vill avfärda dessa personer som idioter. Jag skrev faktiskt nåt liknande i ett inlägg om homofobi, men det gäller såklart många saker.
  Det är så mycket idag som avfärdas som idioti och att folk bara är bittra och avundsjuka osv.. Man ska bara (och nästan förväntas, som du också skriver om) skita i det och inte ta åt sig. Och visst, om man är utsatt kan det ju vara en strategi för att inte bli så sårad. Allt som får en att må bättre är hemåt, liksom.
  Jag tycker dock att vi överlag måste sluta ignorera (och därmed acceptera)! Vi kan inte tänka att folk ska få spy ur sig en massa skit och att ”det är bara att ignorera dom idioterna”. Då har vi en situation där den utsatta själv tvingas ansvara för att filtra bort allt elakt (och blir således också ansvarig för hur hen påverkas av påhoppen), istället för att det är upp till näthataren (eller homofoben, rasisten osv..) att behandla andra på ett respektfullt sätt.

 6. En del människor är väl bara elaka och njuter av att plåga andra. Kan vara svårt att förstå hur de funkar när man är normal själv. Tyvärr är hatkommentarer dessa sorgliga människors glädjekälla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s