För fet för ett fuck?

Skarpa Nathalie har skrivit en skarp artikel på Svt Debatts sajt som jag tycker alla borde ta sig tid i fredagsmyset och läsa:

20131129-180606.jpg

Jag har ju aldrig varit tjock (fläbbig däremot, men inte särskilt jämförbart) så därför svårt att sätta mig in i hur det faktiskt känns att få de där blickarna och pekpinnarna Nathalie snackar om. Däremot är det hela väldigt obehagligt, hur något som för bara tio år sedan räknades som sunt idag anses typ tjockt. Inte bra nog. Inte ”disciplin” nog. Att man dömer en hel människa inifrån och ut efter en kroppsform. Det är så genant för hela mänskligheten på något vis. Precis som med rasism och homofobi. Vill gömma mig under en sten och stanna där tills någon säger att det är puts väck. De dagar jag inte orkar fajtas emot skiten vill säga.

När jag tar upp fettfobi brukar alltid någon eller några fråga, lite sådär syrligt om jag skulle kunna tänka mig att bli tjock. Eller om min ”omtanke” bara är något slags PK-poängplockande?

Nej, jag strävar inte efter att bli tjock.
Nej, jag fejkar inte omtanke. Det finns ju så mycket som berör mig på riktigt så varför skulle jag lägga energi på att eh fejka?

Förr strävade jag ofta efter att bli smalare. Det klassiska ”2 kilo till bara, går jag bara ner det så…”. Nu är vågen sedan länge utslängd. Har slitit som en liten gnu för att lägga fokus på andra grejer. Sånt som borde vara självklart; som att bry sig mer om att försöka hålla sig hälsosam och frisk. På ett o-skevt sätt alltså. Och GUUU vad skönt det är.

Att ha storlek L är inte att vara ohälsan själv per definition. Mer kunskap om kroppen och vad som egentligen ÄR hälsosamt behövs tydligen bankas in med något slags våld i folks medvetande. Fortfarande. En L eller XL-person är inte per definition mindre hälsosam, i sämre fysiskt skick än en storlek S. Däremot trivs just JAG med min storlek just nu (S-M). Mina vänner som är större klagar ofta på ryggont, bröst som är i vägen, att de känner sig lätt rörelsehindrade av kroppen. Det är inget jag vill välja aktivt. Men jag lastar dem aldrig för deras val. Och jag blir mer och mer medveten om rent medicinska faktum kring kroppen.

Som att smal inte på något sätt är lika med mest hälsosam, frisk eller pigg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s