Det aktiva offret

Hur mycket makt har vi kvinnor att förändra vår situation? Menar här i Sverige. Ganska stor tror jag. Och när jag säger förändra vår situation menar jag främst minska kraven och pressen på oss själva. Antalet svenska kvinnor som gått in i väggen är skrämmande, vi hamnar där väldigt lätt .

Lägg till ätstört beteende, överrepresentation inom magproblem, problem med sexuell ångest och skam kring sin sexualitet…

Så; vems eller vilkas fel är då detta? Främst. Patriarkala strukturer? Jo. Sjuka och skeva normer? Jo. Men också – är vi kvinnor inte själva ansvariga för att bryta dessa mönster, var för sig och tillsammans? Jo.

För även om vi är i underläge i många fall, strukturellt så är vi väl inte hjälplösa offer i alla dessa situationer och kontexter? Inte om man frågar mig. Däremot är det ju väldigt bekvämt att se det från det perspektivet. Att behöva se inåt är sällan komfortabelt. Det är en önskedröm att tänka att ”några andra” ska lösa problemet. Börja förändra. Det kommer tyvärr inte att hända.

Men att tycka att saker suger och att man blir orättvist behandlad samtidigt som man gör någonting åt saken på egen hand är väl inga konstigheter? Det ena behöver väl aldrig utesluta det andra?

Ser jag mig mestadels som ett offer känner jag att jag sakta men säkert tappar min mentala styrka. Min kraft att påverka mitt liv, dirigera mitt liv. Göra aktiva val och stärka min självkänsla på köpet. Då blir jag tillslut mest bitter, självömkande och livstrött.

2 tankar om “Det aktiva offret

  1. Tyvärr har jag märkt att om man sticker upp och försöker ta tag i ngt blir man inplacerad i facket ”grinfitta” som ”nog inte fått kuk på ett tag”. Jag säger ofta ifrån när jag tycker ngt är fel! Tråkigt att folk tror jag är suris för det. Pratar sällan skit utan tar tag i problemet. Men ibland önskar jag att jag nöjt mig med skitprat!

    Godmorgon 🙊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s