Det här med patriarkatet

Kan man säga att vi i Sverige lever i ett patriarkalt samhälle? Jag slänger mig ofta lite slarvigt med begreppet patriarkatet, och många med mig.

Men vad betyder egentligen patriarkat?

20131113-143027.jpg

Charlotte med koll på läget bloggar bra om saken HÄR

Och på Nationalecyklopedin går det att läsa:

20131113-143428.jpg

Okej. Även om vi (trots fanbärande land jämställdhetsmässigt) har en majoritet män i våra bolagsstyrelser och i andra mäktiga positioner, men vi har ju inte BARA äldre män som sitter och bestämmer allt, både över oss kvinnor och yngre män. Så ser det ju faktiskt inte ut här. Och vi går sakta sakta mot rätt håll med kvinnliga beslutsfattare på fler och fler poster. Tjejer har överlag bättre betyg än killar och så vidare.

Så det är väl därför bättre att snacka om PATRIARKALA STRUKTURER? Här i Sverige alltså, och andra likasinnade länder. Hade ett intressant snack med skarpa Sara Schmenus om just det här förut och hoppas hon också bloggar om det med sin vassa penna!

Framöver ska jag alltså undvika att tjata om patriarkatet, rätt ska ju vara rätt. Däremot kommer jag givetvis fortsätta mala om patriarkala strukturer och ge/efterlysa konkreta exempel på dem så fler fattar grejen.

12 tankar om “Det här med patriarkatet

 1. Som jag skrev hos Schmenus, om strukturerna finns kvar efter att patriarkatet avskaffats, kanske man bör ompröva hypotesen att strukturerna var patriarkala? Strukturernas ursprung fanns kanske någon annanstans?

 2. Eftersom jag är helt efter i flödet – betyder det att ett matriarkat vore att föredra?

  Tror du verkligen att makt förändrar kvinnor i mindre grad?

  • Exakt vilka män menar du och vad har du för belägg för att ”många män är så svettigt nervösa och rädda”? Är det nåt du av bekvämlighet hittar på för att det är enkelt och för att du behöver nåt att skylla dina egna ev misslyckanden på? Ja, jag ser att du skrev ”(tror jag)”.

 3. Ping: Cissi Wallin diskuterar jämställdism: Del 1 – Inlägget | Genusdebatten

 4. Funderar på det här med modehets och ätstörningar, som ofta sägs bero på patriarkat eller patriarkala strukturer. Men om det stämde, skulle ju problemen varit större i Sverige för 100 år sedan, eller i dagens mellanöstern.

  Jag vill nog påstå att om patriarken fick bestämma, så skulle döttrarna se till att äta ordentligt och inte köpa så mycket smink och modekläder.

  • För att inte tala om fri aborträtt. Jag har alltid undrat varför patriarken i patriarkatet tillåter 10000-tals tuggummi-tuggande 14isar göra abort ”BaföjaKAN gubbjävel”.

   • Om patriarken fick bestämma skulle 14-åringar aldrig hamna i situationer där behovet av abort uppstod. Före 15-årsdagen skulle de inte få sova över hos pojkvännen alls och efter skulle de tilldelas kondom eller piller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s