Manshat 2.0

En del kvinnliga feminister uttrycker då och då att de faktiskt känner ett manshat, till exempel Kakan Hermansson och en del av hennes fans. Jag gillar verkligen Kakan pga egen, kompromisslös och ball. Men jag ogillar manshat-retoriken överlag.

Visst kan man konstatera att män som grupp (vad det nu innebär i praktiken) förtrycker kvinnor som grupp. Att alla som är födda med kuk per automatik skulle stå över de som inte är det och därmed rent strukturellt är mer skyldiga till våldtäkter, våld mot kvinnor i relation er, sexism med mera. Men vad leder egentligen den här manshat-retoriken till, egentligen? Vad är dess syfte?

Man får väl känna hat, eller i alla fall förakt mot vad eller vem man vill. Men hur skulle jag känna om jag var man och fick höra att jag just därför, per definition är en förtryckare? Ptja, troligtvis ganska maktlös, ledsen och frågande. Hur skulle en retorik som i stort sett enbart går ut på att skuldbelägga, polarisera och mästra få mig att känna och få insikt?

Jag är ett stort fan av så kallad empatisk kommunikation. Det går kortfattat ut på att man istället för att säga ”du fattar ingenting, du är helt analyslös och naiv” till någon man vill ska förstå ens perspektiv så utgår man mer från sina känslor, och tillskriver inte den andre grejer. Man berättar mer vad det hen säger får en att känna och varför än kör på med ”du är ju si och så!”. Studier inom psykologin har visat att människor har en betydligt större självinsikt och vilja att tänka om om man använder en empatisk kommunikation och retorik. Läs mer om
empatisk kommunikation HÄR .

Det här är ju ingen kärnfysik direkt. Men de gånger jag tagit upp det med andra feminister kommer det direkt påståenden om att jag skulle kräva så kallad GOD TON, som enligt dem inte har i den feministiska kampen att göra. Jag har aldrig ehm krävt någon jävla god ton. Tror helt enkelt bara inte på att feminism mår bäst av att vara en elitistisk klubb för inbördes beundran, avsedd för bara kvinnor (och om män ändå vill kalla sig feminister och aktivt jobba mot antifeminism så ska de minsann ändå ständigt vara medvetna att de är just förövare. Med en kollektiv skuld över all skit väldigt få män pysslar med dagligen). Jag tror på feminism som något varenda kotte borde stödja, omfamna och hålla med i grundvärderingarna kring. Och ska vi verkligen starta revolution är det ju ett generalfel att börja med att typ omyndigförklara halva befolkningen innan vi ber dem hänka på… ?

Visst har jag känt rent hat mot enskilda män. Män som gjort vidriga saker på grund av massa grejer som i grunden handlar om en härlig cocktail av psykisk ohälsa och den manliga könsnormens vidrigaste effekter. Men varför skulle jag, som feminist ha ett behov av att projicera det på varenda karlslok?

För även om varenda snubbe faktiskt är en del av patriarkatet (och jodå, väldigt många brudar också) så kanske inte den smartaste strategin för att få dem
att ”hoppa av” är att tala om att man hatar dem. Även om det är lite ”på skoj”. Plötsligt har man grävt en ännu bredare vallgrav och då sitter man där i sin borg och undrar varför det inte händer MER, FORTARE??

Jaaa… Kanske för att hälften av truppen gick och tog en öl istället.

5 tankar om “Manshat 2.0

  1. Ping: Många kloka ord för @Feministern att citera | Bashflak

  2. Jag läser några feministiska bloggar och tycker att det verkar vara en trend att hata män så mycket som möjligt just nu. Vissa bloggar som tidigare varit väldigt kloka har blivit mer och mer rabiata och jag känner mig lite matt och trött. Jag kan förstå resonemangen men jag kan inte alltid förstå varför de förs så hårt. Jag tror som du, att en lite mjukare approach hade gynnat feminismen mer. För vad är det egentligen man vill uppnå? Att alienera män så mycket som möjligt eller att få ett mer jämställt samhälle? Frågan är ju vilken metod som ”gynnar kampen” bäst…

  3. Äntligen! Du har så rätt i det du säger. Jag är så less på många sk feministiska bloggare. Så mycket hat och en retorik som är obehaglig. Man ska hata ALLA män och det som skriker högst och gör sig mest oattraktiv vinner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s