IRL-skräcken

Ibland när jag träffar nya människor är det som att jag blir helt okritisk. Jag har så lätt för att bli… Insugen i stunden. Piedestala den här personen på grund av ett härligt skratt eller en skarp kommentar. Fast det i själva verket kan vara en komplett idiot.

Det är väl kanske därför många föredrar att möta och kommunicera med folk utanför vår comfortzone på nätet istället. Vi är för rädda för att tycka om någon vi på pappret inte borde tycka om. Tänk om det visar sig att den där Sverigedemokraten är astrevlig! Att Isabel Adrian är världens mest sympatiska människa? Att någon som jag skaffat mig en bild av smular sönder den totalt och får mig att känna den där känslan… Skam. Fan vad vi hatar skam. Vi springer hellre och gömmer oss i en ormgrop (med ormar alltså) än möter den när den kanske behövs.

Folk som träffar mig IRL, eller AFK (away from keyboard) säger nästan alltid att Gud, du är ju mysig! Snäll och omtänksam. Ja. Det är jag. Även om det inte direkt alltid framgår på 140 tecken eller när man jagar klick för sin försörjning. För den ständigt mysiga, snälla, rara människan i text är det tyvärr väldigt få som bryr sig om. Det blir uddlöst. Och såna nyanser märks inte i text som när man står framför någon. Såklart. I text kan man läsa in lite vad man känner för. Säg att du nu bestämmer dig för att jag är nynazist och läser den här texten en gång till.

Man tillåts tycka mer illa om människor när vi slipper ses. Det är lättare att vara kritisk när en person inte står framför oss med all sin mimik, röstläge och ren energi. Jag har ärligt talat träffat kanske tio personer i mitt liv hittills som jag tyckt genuint illa om.

Däremot tycker jag genuint illa om massa idioter på nätet dagligen. Det är liksom enklast så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s